VOCEA TINERILOR: PROIECTUL „E-MOLDOVA”

16.08.2021

Salutare, suntem onorați să participăm la concursul Vocile Tinerilor. Mă numesc Olesea Caftanatov, liderul unei echipe tinere, cu ambiții mărețe, compuse în egalitate din patru tineri (Tudor Bumbu, Mihai Curmei, Iulian Cernei, Vasile Lupan) și patru tinere (Daniela Caganovschi, Lucia Erhan, Veronica Iamandi) și tindem să redescoperim Moldova, utilizând „inteligența maselor”. De ceva timp, suntem pasionați de patrimoniul cultural și prin diverse activități încercăm să-l punem în valoare, aplicând tehnologiile informaționale. În prezent suntem implicați într-un proiect cu genericul „E-Moldova”, care are drept scop digitizarea tezaurului național.

Cum vedeți Republica Moldova încă peste trei decenii?

Tehnologia este, mai mult ca oricând, prezentă în viața noastră și e greu să ne imaginăm rutina zilnică fără ea. Republica Moldova încă mai are de lucrat la capitolul implementării tehnologiilor IT în viața cotidiană, dar are și un mare potențial pentru a se manifesta în viitor,anume în sectorul IT. Chiar dacă în prezent țara noastră este tratată drept una preponderent agrară, noi o vedem peste trei decenii drept o țară a inginerilor IT de înaltă calificare, care vor contribui esențial la creșterea economică,bazată pe inovații digitale.

Cu ce puteți contribui la promovarea și dezvoltarea Republicii Moldova?

Echipa noastră își aduce și ea aportul în promovarea și dezvoltarea Republicii Moldova prin dezvoltarea Portalului E-Moldova, care este o platformă dedicată digitalizării tezaurului nostru. Sperăm că el va asigura un impact major asupra cunoașterii țării natale, explorându-i „portletele” (acesta fiind un termen din IT) sale de: Istorie, Cultură, Geografie, Demografie, Politică, Economie, Carieră, Educație, Wellness, Presă, IT Forum și, desigur, Tezaurul Digital.

Proiectul nostru se bazează pe conceptul de „Crowdsourcing”, dezvoltat de James Surowiecki. În cel mai simplu mod, acest concept se explică prin formula: dacă două capete sunt mai bune decât unul, o sută de capete vor obține rezultate excelente. În jurul nostru întâlnim permanent aplicații bazate pe această abordare. Un exemplu elocvent de utilizare a inteligenței maselor îl constituie Wikipedia. Mii de utilizatori ai Wikipedia au creat o enciclopedie pe care studiile o consideră a fi la fel de vastă ca Britannica. În acest context, unul dintre obiectivele noastre este crearea unei enciclopedii contemporane a Moldovei, prezentate într-un format digital, la elaborarea căreia și-ar aduce contribuția colectivă sute și mii de oameni.

În cele din urmă, aș vrea să adaug următoarea constatare: Portalul este proprietate intelectuală privată, iar o companie IT asigura dezvoltarea și mentenanța ei. Echipa E-Moldova își exprimă dorința și speranța ca acei care au aflat despre acest proiect și s-au inspirat din pasiunea noastră, să se implice prin orice formă, fie printr-un feedback, o publicație a unei resurse utile sau chiar dezvoltarea portletelor.

Cu sincere urări de bine, echipa E-Moldova

Vă invităm să ne urmăriți la link-ul https://youtu.be/uBQxsnc1kf8?t=239

Categorie: