Domeniul culturii fizice și sportului de la independență încoace: realizări și perspective

Domeniul culturii fizice și sportului este foarte important pentru întreaga societate din Republica Moldova. Acest domeniu este inclus în cele 5 componente ale vieții (aerul, apa, nutriția, exercițiul fizic și factorul psihofiziologic).

Exercițiul fizic este implicat direct în îmbunătățirea și menținerea stării de sănătate a populației. Exercițiul fizic ajută la digerarea mai bine a hranei consumate, asigură cu nutrienți toate organele și țesuturile organismului (ajută la regenerarea lor, la eliminarea toxinelor, fortifică sistemul cardiovascular, respirator, limfatic, renal și locomotor).

De la independență încoace, în Republica Moldova a fost format organul suprem de conducere a domeniului culturii fizice și sportului. 

În 1991 a fost fondat Comitetul Național Olimpic și Sportiv din Republica Moldova. Primul președinte al CNOS a fost Efim Josanu. În același an, a fost înființat Institutul Național de Educație Fizică și Sport, reorganizat în 2006 în Universitatea de Stat de Educație Fizică și Sport. Primul rector al instituției nou-create a fost Pavel Tolmaciov. În 1993, în cadrul INEFS a fost deschisă Secția Doctorat, iar în anul 1994 a fost aprobat de către Comisia Superioară de Atestare și Acreditare a Republicii Moldova Consiliul Științific Specializat pentru susținerea tezelor de doctorat. Până în prezent, au fost susținute: teze de doctor habilitat – 8; teze de doctor – 205, iar titlul științifico-didactic de profesor universitar l-au obținut 24 de cadre didactice. Au fost înființate facultăți cu specialități noi în domeniul respectiv. A fost fondat Centrul de Cercetări Științifice în domeniul Educației Fizice și Sportului și 14 laboratoare științifice. Au fost organizate 6 congrese științifice internaționale pe tematica sportivă, peste 60 de conferințe științifice internaționale și circa 150 de master class-uri și seminare. Au fost publicate peste 200 de monografii, 30 de manuale și peste 300 de lucrări metodico-didactice.

În 1993 a fost fondată Academia Olimpică din Republica Moldova. S-au înființat: 35 de federații olimpice (28 de sporturi de vară și 7 sporturi de iarnă) și 57 de federații neolimpice pe probe sportive care se practică în RM. S-au organizat peste 300 de cluburi sportive specializate, care contribuie la dezvoltarea probelor sportive olimpice și neolimpice. Au fost date în exploatare: săli de sport – 25; stadioane de fotbal artificiale – 26; complexe sportive – 12; terenuri de minifotbal – 418; bazine de înot – 17. Cele mai importante complexe de stadioane sunt: ”Zimbru” din Chișinău, Tiraspol, Orhei și din Comrat. S-au reconstruit 10 edificii sportive, au fost date în exploatare 11 terenuri sportive multifuncționale.

În curând va fi dată în exploatare Arena Chișinău, cu o capacitate de 5 mii de locuri, care va reprezenta principalul centru sportiv și de divertisment din oraș.

Au fost aduse medalii la probele olimpice de la:

  • Jocurile Olimpice: locul 1 – 1; locul 2 – 3; locul 3 – 4;
  • Jocurile Paralimpice: locul 3 – 2;
  • Jocurile Olimpice Tineret: locul 1 – 1; locul 2 – 2; locul 3 – 2;
  • Campionatele mondiale: locul 1 – 3, locul 2 – 10; locul 3 – 8;
  • Campionatele europene: locul 1 – 11; locul 2 – 25; locul 3 – 41.

La probele neolimpice au fost obținute rezultate bune la campionatele europene și mondiale:

  • Campionatele mondiale: locul 1 – 42, locul 2 – 85; locul 3 – 107;
  • Campionatele europene: locul 1 – 127; locul 2 – 208; locul 3 – 316.

Au primit titlul de Antrenor Emerit 60 de persoane.

În Republica Moldova au fost organizate campionate naționale, europene și mondiale.

În 1999 a fost aprobată și promulgată Legea cu privire la cultură fizică și sport, un act foarte important pentru dezvoltarea domeniului respectiv.

Sperăm că în viitorul apropiat va fi construit un stadion național, mai multe terenuri de sport,  bazine de înot și va fi creat un Institut de cercetări științifice în domeniul culturii fizice și sportului. 

Veaceslav Manolachi,
doctor habilitat în științe pedagogice,
profesor universitar,
Antrenor Emerit al RM,
Rectorul Universității de Stat de Educație Fizică și Sport,
Președintele Federației Sportului Universitar