- 85
Pe meleagurile Moldovei cultura viței de vie este bine cunoscută de milenii. La Naslavcea a fost descoperită o lespede de piatră, în care era încrustată frunza viței de vie.
Apogeul suprafețelor ocupate a fost atins în anul 1982, când Republica Moldova deținea primul loc în URSS, cu peste 200 mii de hectare și o producție globală de 1,2 mil. tone de struguri.
Vinurile Moldovei se realizau preponderent în spațiul URSS, iar mai târziu – în cel al CSI: Rusia, Belarus, Kazahstan, Ucraina ș.a.
Odată cu crearea Statului Republica Moldova în anul 1991, s-au deschis larg piețele, în primul rând, în statele Uniunii Europene, precum România, Germania, Cehia, Polonia, Statele Baltice etc. Exportul vinurilor și distilatelor s-a extins, grație recunoașterii Republicii Moldova pe plan mondial în SUA, Canada, Japonia, China, Marea Britanie, Suedia etc.
Actualmente, țara noastră, cu 135 mii ha de plantații de viță de vie, cu o pondere globală de struguri de cca 650 mii de tone pe an, cu un volum de 15-17 mil. dal de vinuri, deține locul 10 în lume după suprafețe și locul 15 în topul țărilor cu producție de struguri. Embargoul impus de Federația Rusă, începând cu anul 2006, a avut și un efect pozitiv, creând premise pentru reînzestrarea complexului vitivinicol al Republicii Moldova cu suprafețe și soiuri noi, cu utilaj tehnologic performant, cu un laborator pentru expertiza vinurilor, acreditat în UE, cu 3 proiecte europene a câte 1,4 mil. de euro, destinate înzestrării instituțiilor didactice și de cercetare cu utilaj nou, performant, produs în Europa. Actualmente, acest utilaj servește pentru pregătirea și perfecționarea cadrelor din sectorul vitivinicol la Universitatea Tehnică a Moldovei, Colegiul Național de Viticultură și Vinificație, Institutul Științifico-Practic de Horticultură și Tehnologii Alimentare, precum și la realizarea programelor de cercetare/dezvoltare cu parteneri din statele UE ș.a.
În urma reorganizării sectorului vitivinicol din Republica Moldova, a crescut substanțial calitatea strugurilor – materia primă pentru procesarea indrustrială și, în consecință, cea a vinurilor de diferite tipuri (tinere, maturizate, licoroase, spumante etc.) și a distilatelor (cognac, brandy, rachiu etc.).
Sortimentul tradițional de viță de vie (Chardonnay, Savingnon, Riesling, Aligote, Feteasca Albă ș.a.) a fost completat cu soiuri productive autohtone (Feteasca Regală, Feteasca Neagră, Rară Neagră) și cu cele din selecția nouă intraspecifică, rezistente la factorii biotici și abiotici ai mediului pedoecologic (Viorica, Solaris, Bianca, Legenda, Riton, Luminița ș.a.). În plantații au rodit și au fost obținute vinuri de înaltă calitate, de soiuri introduse în Republica Moldova: din Franța – Syrah, Italia – Sangioveze, Spania – Alicante etc. Din soiul negru georgian Saperavi în Moldova se produc vinuri excelente seci roșii și de tip „Pastoral” (kahor).
Uniunea Europeană, Japonia, Suedia, Marea Britanie, SUA susțin ramura vitivinicolă prin creditarea perfomantă, stagiuni ale tinerilor specialiști și, alături de Oficiul Național al Viei și Vinului din Republica Moldova, prin promovarea vinurilor moldovenești pe piața internațională și practic, în toată lumea consumatoare tradițional de licoarea lui Bachus.
În cele patru regiuni vitivinicole ale Republicii Moldova cu Indicație Geografică Protejată „Ștefan Vodă”, „Valul lui Traian”, „Codru” și „Divin” se produc vinuri liniștite, spumante și distilate, care doar în ultimii ani (2019–2021) au fost distinse la numeroase concursuri internaționale cu peste 1000 de medalii de aur, argint și bronz, cu multiple diplome de participare. Sunt apreciate înalt vinurile de la Purcari, Tigheci, Cricova, Mileștii Mici, Chateau Mimi, Winery Poiana, Doina Vin, Rădăcini, Ungheni-Vin SA, Vinuri de Comrat, KaraGani Winery și multe altele.
În cei 30 ani de la proclamarea independenței statului nostru, sectorul vitivinicol a progresat esențial, devenind unul din domeniile importante ale economiei naționale, în care activează peste 250 de mii de angajați, contribuie la formarea bugetului anual cu cca 350-400 mil. de dolari SUA și asigură în proporție de 100% necesarul de consum intern al strugurilor de masă, sucurilor, vinurilor și distilatelor.
O dezvoltare vertiginoasă a cunoscut în ultimul timp și turismul vitivinicol, care include peste 21 de entități economice, specializate în prestarea unui spectru larg de servicii atractive cu excursii în plantațiile viticole, la crame, colecții, cu degustări de vinuri originale selecte și bucate naționale alese.
În anul 2019 (până la pandemia Covid-19) rețeaua turistică a Republicii Moldova a deservit peste 15 mii de vizitatori din România, Germania, Italia, Rusia, Ucraina, China, Japonia, SUA etc.
O veritabilă carte de vizită a tării noastre au devenit faimoasele galerii de la Cricova și Mileștii Mici, cramele de la Mircești, Purcari, Asconi, Winery Poiana, Ungheni-Vin SA, Vinuri de Comrat, KaraGani Winery, Migdal, Rezeni, Maurt, Tigheci, Orheiul Vechi și multe altele.
Acad. Boris GAINA