Moldova: Pași noi în lumea civilizată

14.02.2023

Nu a trecut mult timp de la aniversarea a 60-ea a AŞM, că în adresa templului naţional al ştiinţei au răsunat alte cordiale felicitări, cu un prilej neordinar: acad. Ion Tighineanu, liderul comunităţii ştiinţifice din R.Moldova, prin vot unanim, a fost ales membru în Consiliul Ştiinţific Internaţional care, apropo, întruneşte şi deţinători ai Premiului Nobel. Fiindcă veni vorba, unele dintre aceste somităţi nobeliene au participat la festivităţile de anul trecut prilejuite de jubileul AŞM. Astfel, primul om de ştiinţă din Republica Moldova, Ion Tighineanu, cooptat în această prestigioasă structură internaţională, i-a adus AŞM o notorietate nemaicunoscută până acum. Fireşte, anul 2022 a intrat în istorie cu una dintre cele mai remarcabile realizări ale Republicii Moldova. În perspectivă, academicienii vor face tot posibilul ca ştiinţa, cum a fost mândria Moldovei, aşa şi să rămână. Nu e o realizare personală, e una naţională, comparabilă cu locul în lume a compozitorului Eugen Doga. Nu e deloc întâmplător nici faptul că, tot recent, unul dintre savanţii noştri, prof. univ., doctor habilitat Mihai Popa, a rezolvat o problemă a francezului Henri Poincaré, numită problema Centrului şi Focarului, pe care timp de 130 de ani titani ai ştiinţei matematice nu au putut-o soluţiona. Totodată, Republica Moldova, pe neaşteptate, obţine statut de candidată pentru aderarea la Uniunea Europeană. Poate, cu atât mai mult Moldova va face totul  ca să parcurgă într-un termen record distanţa pentru a deveni titulară a UE.

Academicienii urmează, temerari, materializarea a ceea ce spuneau vechii latini: Mutatis mutandis –  schimbăm ceea ce trebuie schimbat. Noul statut va putea transpune acest ideal în realitate, prin reformări radicale. Va face din Moldova cu totul o altă ţară. Cetăţenii ei vor inspira mai multă încredere prin energie şi spirit optimist. De pe acum e clar - mai clar ca oricând: totul e în puterile republicii. Ceea ce părea ieri utopie - nanotehnologiile, acum e o stare de fapt. Creatorul, Ion Tighineanu, cot la cot cu alţi savanţi înzestraţi, a transformat-o în realitate.

Cu certitudine, cohorta elitară a academicienilor poate da tonul întregii vieţi a Republicii Moldova. Din 2021 până la o altă remarcabilă aniversare a templului ştiinţei, cercetările vor continua în toate institutele ştiinţifice, coordonate însă de acest prestigios for, cu savanţi care au avut întotdeauna un cuvânt greu de spus în ceea ce priveşte dezvoltarea statului moldovenesc, suveran şi independent. Convingerea moldovenilor e ca şi a strămoşilor latini: Homo doctus semper in se divitias habet (Omul învăţat totdeauna prezintă prin sine o valoare). Moldovenii sătui de brambureală şi bătut pasul pe loc (de către guvernanţi) se întreabă serios: în cine ar mai putea avea încredere, dacă nu în Academia noastră de Ştiinţe? Şi, mai ales, în actualul ei Preşedinte, academicianul Ion Tighineanu?

Tudor RUSU

 Făclia, Nr. 5 (3737) din 10 februarie 2023

Sursa:
Categorie: