In memoriam Alexandrina Cernov, dr. în filologie, critic și istoric literar

06.06.2024

Comunitatea academică este profund îndurerată de vestea trecerii la cele veșnice a membrului de onoare al Academiei Române Alexandrina Cernov, dr. în filologie, critic și istoric literar.

Alexandrina Cernov, membru fondator al Societății pentru Cultură Românească „Mihai Eminescu” din Cernăuți, membru fondator și director executiv al Editurii „Alexandru cel Bun”, redactor-șef la revista trimestrială de istorie și cultură „Glasul Bucovinei” s-a născut pe 24 noiembrie 1943, în Hotin, România. În anul 1961 a finalizat studiile la Universitatea din București, iar în perioada 1962-1966 a absolvit Facultatea de Filologie a Universității din Cernăuți, instituție în care a activat în calitate de profesor universitar. În anul 1989 a susținut la Chișinău teza de doctorat „Lingvostilistica comparată (româno-rusă) a limbajului poetic”.

A fost distinsă cu Premiul Fundaţiei Culturale Române, Medalia Comemorativă „150 de ani de la naşterea lui Mihai Eminescu” şi Ordinul Naţional „Serviciul Credincios” în grad de Ofiţer.

Prin activitatea științifică, publicistică, pedagogică și culturală a contribuit la consolidarea statutului limbii române în comunitățile etnice.

În aceste clipe de grea încercare, exprimăm condoleanțe și compasiune familiei îndurerate, rudelor, colegilor şi prietenilor.

Dumnezeu să o odihnească în pace!

Secția Științe Sociale, Economice, Umanistice și Arte a Academiei de Științe a Moldovei

Sursa:
Categorie: