Lansarea satelitului TUMnanoSAT

12.08.2022

Astăzi, 12 august 2022, la 12.30 ora locală, a avut loc ultima fază de lansare a satelitului moldovenesc TUMnanoSAT, transportat anterior, la 15 iulie 2022, către Stația Spațială Internațională, în componența capsulei de lansare JSSOD a Agenției Aerospaţiale din Japonia (JAXA). Lansarea satelitului a fost transmisă live de către coordonatorii de la JAXA și retransmisă din Centrul Tekwill. La Tekwill au fost prezenți rectorul UTM Viorel Bostan, Excelența Sa Prim-ministra Republicii Moldova Natalia Gavrilița, Excelența Sa Ambasadorul Japoniei în Republica Moldova Katayama Yoshihiro, Ministrul Educației și Cercetării Anatolie Topală, profesori, cercetători și studenți de la UTM, persoane invitate.

Capsula de lansare JSSOD are capacitatea de a plasa pe orbita terestră prin intermediul unui braț robotic, la altitudinea de 380 – 420 km de asupra suprafeței terestre, până la 6 sateliți din categoria CubeSat. De data aceasta, pe orbita terestră, de rând cu satelitul TUMnanoSAT au fost plasați doi nanosateliți elaborați de către studenți din universitățile japoneze, și anume satelitul FUTABA de la Institutul de Tehnologii Kyushu și satelitul HSU-SAT1 de la Happy Science University.

Lansarea satelitului TUMnanoSAT a fost salutată live de către rectorul UTM Viorel Bostan, Excelența Sa Prim-ministra Republicii Moldova Natalia Gavrilița, Directorul Oficiului Națiunilor Unite pentru Spațiu (UNOOSA) Niklas Hedman, Excelența Sa Ambasadorul Japoniei în Republica Moldova Katayama Yoshihiro, Prezidentul JAXA Yamakawa Hiroshi și astronautul NASA Kjell Lindgren.

Evenimentul de lansare poate fi accesat aici: https://www.youtube.com/watch?v=FEj5ISR3J3o

Dr. hab. Veaceslav Ursachi,

adjunct al conducătorului Secției Științe Exacte și Inginerești

Sursa:
Categorie: