Imnul satului Sofia a fost lansat la careul solemn dedicat primului sunet

03.09.2023

Academicianul Ion Tighineanu, președintele Academiei de Științe a Moldovei, a participat online la careul solemn dedicat primului sunet în IP Gimnaziul „Viorel Cantemir” din satul Sofia, r-l Drochia. În cadrul adunării festive, a fost lansat imnul acestei localității – eveniment remarcabil pentru comunitate. Gimnaziul este succesorul de drept al Scolii medii din localitate, pe care viitorul academician, în 1972, a absolvit-o cu medalie de aur. Anume în școala din satul natal elevul Ion Tighineanu s-a îndrăgostit de fizică, matematică și poezie. În pofida faptului că și-a continuat studiile universitare în domeniul fizicii și matematicii, pasiunea față de poezie cu anii nu a dispărut. Mai mult, în unele clipe ale vieții, pline de trăiri sufletești profunde, a compus versuri care au fost observate și în societate (Odă lui Eminescu, La Sfintele Porți, Reflecții pe aripi de timp ș.a.).  

La începutul lunii iunie curent, satul Sofia a marcat cea de a 200-a aniversare de la prima atestare documentară a localității. Cu acest deosebit prilej, acad. Ion Tighineanu a publicat poezia „Sat de ceruri binecuvântat” în săptămânalul Literatura și Arta din 8 iunie curent. Participarea la manifestările consacrate omagierii satului natal i-a sugerat idea de a crea un imn. În acest sens, i-a prins bine experiența de colaborare cu renumitul profesor-compozitor Constantin Rusnac, membru al Academiei Europene de Științe și Arte și Doctor Honoris Causa al AȘM. Rezultatul interacțiunii creative a două personalități – una din domeniul științelor exacte și alta din domeniul artelor muzicale – este Imnul satului Sofia, publicat în ziarul „Făclia” din 25 august 2023.

Muzica Constantin Rusnac

Versuri Ion Tighineanu

 

Imnul satului Sofia

 

În nordul țării este

Un sat cu vechi tradiții,

Priveliști  de poveste

Și gospodari cu-ambiții.

Cu oameni de valoare,

Și cronică bogată,

Aleasă stimă are,

Respect în lumea toată.

 

Refren:

Sofia, Sofia –

Sat de-nțelepciune,

De rele să fii ocrotit,

De bunul Dumnezeu slăvit!

Sofia, Sofia –

Sat de neuitat,

În vecii vecilor să fii

De ceruri binecuvântat!

 

Părinți și dascăli vrednici,
În strânsă uniune,       

Ne-au îndemnat s-alegem
În viață drumuri bune.

Pe ele-am mers departe,

Spre stele am urcat

Cu dragoste de carte

Și dor de-al nostru sat.

 

Înregistrarea audio a Imnului satului Sofia, în interpretarea Corului „Moldova” al Companiei Teleradio-Moldova, dirijor – doamna Gabriela Tocari, poate fi accesată la următorul link: https://www.youtube.com/watch?v=Ov1Jz8p6q3o

La careul solemn, dedicat primului sunet, au participat Alexei Vasilean, președintele raionului Drochia, Veaceslav Magaleas, primar al satului Sofia, Aurelia Mocanu, director al Gimnaziului „Viorel Cantemir”, pedagogi, elevi și părinți. În luarea sa de cuvânt, dl Ion Tighineanu le-a dorit elevilor să fie  dornici de a cunoaște, motivați, curioși, cutezători, pentru ca în viitor să ducă mai departe cu demnitate faima localității drept „sat de-nțelepciune”, recitind la final poezia compusă de savant „Odă lui Eminescu”.

Tatiana ROTARU

 

 

 

 

Sursa:
Categorie: